Brygge øl med ekstrakt

Det er meninga at denne sida skal erstatte dagens tekst om ekstraktbrygging

Ingredienser i øl

Øl er en gjæret drikk som er laget av:

  • Maltet korn (malt) er korn, vanligvis bygg, som har spiret og etterpå er tørket. Sødme og fylde i ølet kommer fra malt.
  • Humle er kongler fra humleplanten og gir ølet bitterhet.
  • Vann utgjær mesteparten av ølet.
  • Gjær omdanner sukker fra maltet til alkohol.

Alle disse ingrediensene bidrar dessuten med andre lukter og smaker. For eksempel kan maltet gi karamellaktige smaker, humle gi krydder- og sitrusaromaer og gjæren produsere fruktaromaer. I tillegg kan noen øltyper også inneholde andre ingredienser, slik som sukker, krydder, frukt og umaltet korn.

Malt og maltekstrakt

Malt inneholder i utgangspunktet mye stivelse og for å gjøre om denne stivelsen til sukker, som gjæren kan bruke for å lage alkohol, må malten meskes. Dette er en prosess der maltet knuses og fuktes i varmt vann, slik at enzymer i maltet bryter ned stivelse til sukker og kan skylles ut med vann. Slik mesking krever en del utstyr og god temperaturkontroll, noe mange hjemmebryggere ønsker å unngå og bruker i stedet maltekstrakt.

Maltekstrakt er mesket malt som er kokt opp og deretter tørket, enten til en tyktflytende sirup eller til pulver. Maltekstrakt i pulverform kalles ofte spraymalt, som er et varemerke for Muntons, eller DME, en forkortelse for Dried Malt Extract.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License