Komme i gang med ekstraktbrygg

Her får du en beskrivelse av hvordan du kan brygge et øl basert på maltekstrakt og spesialmalt. På engelsk kalles ofte et slik brygg for "partial mash", og er en bryggemetode som gir deg kontroll på de fleste smakselementene i ølet.

Du bør begynne med å lese gjennom brygge med ølsett først, men det er ikke noe problem å brygge et ekstraktbrygg uten å ha brygget fra ølsett først.

Type øl

Her får du en beskrivelse av hvordan du kan brygge et ekstraktbrygg med tilsatt spesialmalt. Hva slags humle og hva slags spesialmalt du velger, vil påvirke hva slags øl du får. Følger du denne oppskrifta, vil du få en engelskinspirert bitter med ca 4,7% alkohol. Denne oppskrifta tar utgangpunkt i "Din første ale" fra www.haandbryg.dk, og du kan se oppskrifta på http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi?pick=Din+Første+Ale. Her kan du også gjøre endringer, for å se hvordan dette slår ut.

Der du kan gjøre noen enkle valg for å påvirke resultatet, er dette opplyst. For eksempel kan du gjøre ølet mørkere, sterkere eller mer amerikanskinspirert.

Utstyr

For å brygge et ekstraktbrygg med minimesk trenger du

 • En kjele. Denne bør være på minimum 20 liter
 • Et gjæringskar med gjærlås
 • Hevert, dersom gjæringskaret ikke har tappekran.
 • En pose for undertøysvasking (BH-pose)
 • Kapselpåsetter for ølkorker, dersom du skal bruke glassflasker.
 • Vanlig kjøkkenutstyr, slik som visp og vekt.

Det er en fordel om du har ei ganske nøyaktig kjøkkenvekt.

I tillegg er det en fordel å ha

 • Ei oechslevekt
 • Bryggetermometer eller steiketermometer.
 • Et ekstra kar av samme type som gjæringskaret, til bruk når ølet skal tappes på flaske
 • En kjølespiral

Kjelen kan gjerne være en 20 liter hyttekjele, som av og til kan finnes på tilbud i byggvarebutikker.

Du trenger å knuse en del malt for å lage dette ølet. Det kan gjøres med en morter eller kjøkkenmaskin, men det beste er å ha ei maltmølle. Mange forhandlere selger også ferdig knust malt.

Råvarer

Bryggeråvarer som er greiest å skaffe fra en leverandør av bryggeråvarer:

Utvalget av varer kan variere litt fra butikk til butikk. Lyst tørket maltekstrakt (DME/spraymalt) har vanligvis alle leverandører. Krystallmalt selges også under navn som crystalmalt eller caracrystal, dersom det er oppgitt en EBC-verdi skal denne være ca 120-150. Det kan være greit å kjøpe en kilo.

Størst variasjon er det vanligvis i utvalget av humle. East Kent Golding er ei mye brukt humle i engelske ales, men dersom denne ikke er tilgjengelig, kan styrian golding, target eller fuggles være greie erstatninger. Det kan være greit å kjøpe ei pakke på 250 gram.

I tillegg trenger du noen normale dagligvarer:

 • Desinfiserende vaskemiddel, for eksempel kaustisk soda.
 • Sukker til ettergjæring

Framgangsmåte

Noen tips om renslighet

Du bør lese gjennom tipsene om renslighet fra beskrivelsen av brygging med ølsett.

Når du brygger fra ekstrakt er det noe mer som berører ølet etter koking, slik som termometer og eventuelt kjølespiral. Husk på at alt dette også må desinfiseres.

Forberedelser

Du bør begynne med å fylle vann i bryggekjelen og sette denne på komfyren, for det tar ganske lang tid å varme opp vann.

Humle inneholder bitterstoffer som frigjøres under koking. Det varierer hvor mye bitterstoffer humle inneholder, og dette måles i prosent alfasyre. Det skal normalt være oppgitt på posen, hvor mye alfasyre som er i humlen du har kjøpt. Du skal måle opp tre skåler med humle, der du har 20 gram humle i to av dem. I den siste tar du 300 og deler på prosent alfasyre, for å finne ut hvor mange gram du skal ha.

Har du humle med f.eks. 6% alfasyre, måler du opp to ganger 20 gram i tillegg til 50 gram (ettersom 300 delt på 6 er 50).

Vei også opp 250 gram med krystallmalt.

Malt inneholder sukker, smaksstoffer og farge som gir ølet karakter. For å få frigjort dette må maltet knuses, noe som vanligvis gjøres med ei maltmølle. Har du ikke maltmølle, kan du spørre om leverandøren kan knuse maltet for deg, eller du kan bruke f.eks. en morter.

Du skal knuse 250 gram med krystallmalt. Helst skal alle kornene være knust, uten at det er for mye mel og støv.

Gjæringskaret må vaskes og desinfiseres, men dette har du god tid til mens vørteren koker.

Meske og tilsette ekstrakt

Å meske, vil si å omdanne stivelse til sukke ved hjelp av enzymer i malten. Ettersom du bruker maltekstrakt som viktigste sukkerkilde, er meskinga mindre viktig, og du kan derfor gjøre en forenklet meskeprosess. Det er i utgangspunktet ikke nødvendig å meske spesialmalt, men noen typer som f.eks. München, Aromatic, og Biscuit Malt har gjenværende stivelse som må konverteres.

Når vannet i kjelen når ca 65 grader, fyller du det knuste maltet i BH-posen og legger i kjelen. Ta kjelen av plata og vent i en halv time. Dersom temperaturen i kjelen går under ca 60 grader, bør du varme det opp litt. Vannet bør ikke være over 70 grader, så lenge maltet er i kjelen.

Etter at meskinga er ferdig tar du ut posen. La vannet renne av, men ikke press ut vann.

Krystallmaltet bidrar med litt gylden farge og litt sødme. Vil du ha et mørkere øl, kan du bruke et mørkere spesialmalt (for eksempel mørk krystallmalt) eller tilsette noen gram med brent malt (sjokolademalt eller svartmalt), men det kan være en fordel å ha brygget en enkel bitter før du prøver dette.

Når du er ferdig med å meske, rører du ut maltekstraktet i vannet. Pass på at det ikke ligger klumper på bunnen av kjelen, da disse lett kan svi seg.

Koke

Når du er ferdig med å meske, setter du kjelen tilbake på plata og koker opp. Vann med malt (vørter) koker lett over, så det kan lønne seg å passe litt på.

Så fort vørteren koker, har du i den største skåla med humle. La vørteren koke i 45 minutter til.

Etter 45 minutters koking, skal du tilsette irish moss og 20 gram humle. Det kan være en fordel å røre ut irish moss i litt kaldt vann, før du tilsetter den i den kokende vørteren. Har du en kjølespiral, bør du legge denne i kjelen nå, så den blir desinfisert.

Etter ytterligere 15 minutter tilsetter du de siste 20 gramene med humle og tar kjelen av plata. Har du en kjølespiral, kobler du denne til vannet. Har du ikke kjølespiral, setter du kjelen i oppvaskkummen og lar det renne kaldt vann rundt den.

Hva slags, og hvor mye, humle du bruker har stor påvirkning på hvordan ølet smaker. Golding er lett krydret med hint av blomster, som er typisk for engelske ale. Vil du ha et litt mer amerikansk preg på ølet, der sitrusaroma er mer vanlig, kan du bruke for eksempel amarillo eller cascade. For å få et bitrere øl, kan du tilsette mer humle som koker i 60 minutter, men før du har erfaring med ditt første brygg, bør du være forsiktig med dette.

Gjæring

Når vørteren er kjølt av til ca 20 grader kan du ha den i gjæringskaret.

Dersom du har ei oechslevekt, bør du nå sjekke at du har riktig sukkerinnhold i vørteren. Den bør vise ca 1.045 (avleses også som 45 på en del vekter). Husk på at oechslevelta er temperaturavhengig.

Har du ikke oechslevekt, sørger du for at totalt væskevolum er ca 20 liter.

Etter dette er prosessen som for ølsett.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License